• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Рубки переформування в НПП «Зачарований край»


  Наближене до природи лісівництво – система організації та ведення лісового господарства, за якої досягається безперервне відновлення і формування максимально близьких до природних за структурою і генезисом деревостанів. 
 
  Для наближеного до природи ведення лісового господарства визначальними є такі принципи: безперервне існування лісового покриву; збереження біотичного різноманіття; відтворення структури природних різновікових лісів; постійне підтримання стійкості деревостанів; зрубування деревини в обсязі не більше річного приросту; постійна стабільність водоохоронних, захисних, кліматорегулятивних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та інших корисних властивостей лісів, збереження ґрунтового покриву; природоохоронні технології заготівлі деревини. 
 
  Варто відзначити, що саме такі принципи ведення господарства відповідають тим завданням, які покладені на установи ПЗФ України.
 Отже, виходячи із завдань Національного природного парку «Зачарований край», в НПП розпочато експериментальні дослідження нового напряму вибіркового господарювання в Україні ‒ переформування насаджень. 
 
  Для цього підібрані 70 та 110-річні природні букові лісостани, в яких закладені постійні пробні площі з метою дослідження стану, структури та природного поновлення букових лісостанів. Для дослідження використані методики, які застосовуються у лісівничих дослідженнях. ППП закладені у 2018 та 2020 роках відповідно. У 2019 році проведено рубку переформування у 70-річному буковому лісостані, а у 2022 – у 110 річному. Процес проведення досліджень після проведення рубки переформування  на фото.