• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Відновлення боліт Національного природного парку «Зачарований край»


 Новий  проект «Відновлення Закарпатських торфовищ» («Чорне Багно» Україна), який з 1- го квітня 2021 року впроваджують ГО Українське товариство охорони птахів (USPB) (Партнер BirdLife Internatioanl в Україні) (http://www.birdlife.org.ua/),  Національний природний парк "Зачарований край" та NABU Bundesverband  (Союз охорони природи і біорізноманіття Німеччини) (https://www.nabu.de/), за фінансової підтримки фонду VGP Foundation (https://www.vgp-foundation.eu/en/) -   ось тема нашого сьогоднішнього допису. 
 Йдеться про відновлення торфовищ, а саме болота « Чорне Багно» та суміжних заболочених територій в тому самому водозбірному басейні на території Національного природного парку "Зачарований край" (Закарпатська область). Парк відомий, насамперед, як частина кластеру об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО «Стародавні та первісні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи». Він представляє ландшафтну мозаїку між древнім буковим лісом, джерелами, болотами, весняними забоями та традиційно використовуваними луками. З 2019 року «Чорне багно» (міжнародна назва «Black Bog»), розташоване в парку, охороняється  Рамсарською конвенцією (https://rsis.ramsar.org/ris/2389).
 Відновлення торфовищ - одна з найактуальніших природоохоронних заходів у світовому порядку денному. Україна входить до числа країн з найбільшими викидами парникових газів із осушених торфовищ в атмосферу. Таким чином, проект «Відновлення Закарпатських торфовищ («Чорне Багно»  Україна), розпочав свою діяльність саме в потрібний час та в потрібному місці.
 Відновлення торфовищ у Закарпатській області має сильного природного союзника, бобра. Бобри вже розпочали свою довкілля творчу роботу. А саме - будівництво дамб, які підняли рівень води в частинах водозбору. Ось у цій важливій діяльності Людина виступить партнером представників Природи завдяки активності нового проекту, спрямованої на доповнення бобрових споруд (дамб) шляхом стабілізації перекриття канав за течією бобрових дамб.
 Сім років тому бобри почали відновлювати популяцію в верховому болоті "Чорне Багно". Завдяки їх ландшафтному проектуванню (будівництво дамб) важливі ділянки цього болота не пересихали протягом трьох посушливих років з 2018 по 2020. Бобри в черговий раз довели свою роль досконалих регуляторів гідрологічного режиму торфовищ.
 Діяльність проекту буде спрямована на проведення природоохоронних заходів з підтримки середовище утворюючий діяльності бобрів на більших ділянках дренажної системи, а також у стоці болота "Чорне Багно". Це має бути, покращення умов для бобрів, в першу чергу їх харчування і забезпеченням «будівельним матеріалом» для будівництва дамб. Планується розбудова дамби поблизу бобрових дамб, щоб запобігти зниженню рівня води навіть тоді, коли бобри не займають свою територію ( так як,  площа не зайнята бобрами постійно), а також на гірських потоках, що забезпечить подальшу природну адаптацію бобрів та їх гідробіологічну активність на болоті. Слід допомогти справжнім господарям болота - бобрам вирішувати проблему на їх розсуд. Інноваційність цього проекту полягає в тому, що гідротехнічні споруди (дамби) та гідротехнічне проектування середовища бобрів працюють разом в інтегрованій системі, в якій люди підтримують природний розподіл бобрів та дике поселення, покращуючи умови їх проживання. З іншого боку, скрізь, де бобри вже пробили дамби через пороги нижче за течією бобрової дамби, така система використовується для того, щоб рівень води не опускався нижче критичної точки, навіть якщо боброва дамба більше не підтримується природними процесами.
 Реалізація цього проекту засвідчить велику екологічну користь співпраці та дружніх взаємовигідних стосунків між Людиною та Природою шляхом наукового та екологічного підходу людей до природи.