• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Охорона первоцвітів


 Щороку першими проявами весни є поява первоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Звичайно, хочеться таку красу зірвати. Проте зірвані лісові квіти дуже швидко зів’януть, а ще, як відомо всім, первоцвіти віднесені до Червоної книги України, тому пильно охороняються. 
 На території НПП «Зачарований край» зростають такі види первоцвітів як білоцвіт весняний, первоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, проліски та ін... 
 Період цвітіння первоцвітів нетривалий (1-2 тижні), чисельність та площі популяцій незначні, що є визначальним критерієм для їх охорони й збереження.
 З весняним пробудженням природи прокидаються від «зимової сплячки» і збирачі первоцвітів, які заготовляють і збувають їх у великій кількості тільки заради короткочасного споглядання. Люди зазвичай не тільки зривають стебло з квіткою, але й виривають рослини з корінням. У такий спосіб популяції рослин зазнають значного негативного впливу, з часом зменшуються та можуть взагалі зникнути.
 Заради грошей щороку знищується тисячі первоцвітів, незважаючи на те, що вони занесені до Червоної книги України, та деяким із них загрожує зникнення. В Україні вже зникло майже 50 видів таких рослин і цей процес триває. Дуже швидко з на Землі зникають усі види підсніжників, диких тюльпанів, сон-трави та інших первоцвітів.
 Щоб зберегти первоцвіти, не допустити руйнування місць їх зростання, щороку з лютого по травень у районі та на території парку проводяться еколого-освітні заходи щодо захисту ранньоквітучих рослин під назвою «Збережемо первоцвіти», а служба державної охорони НПП проводить відповідні рейдові заходи.
 Закликаємо кожного бережливо ставитися до навколишнього природного середовища, нашого довкілля, що у свою чергу, стане гарантією збереження первоцвітів на теренах нашого краю, країни та всієї планети.