• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Всесвітній день дикої природи


3 березня 2021 року Світова спільнота відзначатиме Всесвітній день дикої природи. Тема цьогорічного Всесвітнього дня дикої природи: «Ліси та засоби до існування: підтримка людей та збереження планети». Його мета підвищити обізнаність про величезну цінність лісів та видів дикої природи, що мешкають у лісах, їх невід’ємний зв’язок із рівнем життя корінних народів і місцевих громад. 
Ліси НПП "Зачарований край" займають 87,5% всієї території НПП. Більше 90% від загальної площі лісів займають корінні угруповання Бука лісового і тільки 7% припадає на похідні угруповання, утворені Ялиною (Смерекою).
Флора та фауна "Зачарованого краю" характеризується значною біорізноманітністю. Встановлено, що на території парку зростають 165 видів рослин та мешкає 58 видів тварин, з яких 29 видів рослин і 38 видів тварин занесені до Червоної книги України.
Всю велич і красу нацпарку можна побачити пройшовшись промаркованими еколого-пізнавальними стежками які пролягають через скельні утворення, джерела з лікувальними властивостями, геологічні утвори, гірські потоки тощо.
Та нажаль, проблема збереження довкілля і його окремих складових загострюється з кожним роком. Тому питання пов’язані зі збереженням дикої флори та фауни вже давно стали окремим напрямком міжнародного співробітництва. Саме з цієї причини 3 березня 1973 року у Вашингтоні була прийнята Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення – одна з найбільших угод з охорони дикої природи, відома як CITIES. Метою Конвенції є гарантування, що міжнародна торгівля (експорт, імпорт та ін.) дикими тваринами та рослинами не буде створювати загрозу їх існування. Конвенція CITIES залежно від видів тварин та рослин включає три додатки: зникаючі види, вразливі види та види, які вносяться за ініціативою сторін з метою попередження торгівлі з їх території.
Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю дикими видами флори та фауни, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 року. Відзначення цього дня привертає увагу до дикої природи, її вагомості для забезпечення розвитку та добробуту людини.
 Тож пам’ятаймо, що дика природи – це невід’ємна частина нашої планети. Адже, неможливо уявити світ без неповторних диких тварин та неймовірних рослин, непідвладних людині. Саме захищати тварин і рослин у природному середовищі  – завдання кожного з нас.