• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Увага – осінній пожежонебезпечний період!


 Із настанням осені значно ускладнюється ситуація з пожежами, що виникають у лісових масивах. Внаслідок виникнення пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші властивості лісу.
 
 Не зважаючи на заходи, що вживаються працівниками державної лісової охорони НПП «Зачарований край» що до недопущення пожеж у лісових масивах,- пожежна обстановка на території лісових угідь залишається дуже напруженою. Аналіз лісових пожеж показує, що кількість пожеж та їх масштаби за останній час значно зросли. При цьому 95% випадків виникнення пожеж стається з вини людини. На займання в лісі істотно впливає ґрунтовий покрив, а саме суха трав’яна рослинність, яка швидко загоряється і призводить до пожежі після тривалої посухи. Лісові пожежі пошкоджують або повністю знищують ліс разом з підліском і ґрунтовим покривом на великих площах. Поряд з деревиною пожежі знищують місця поселень лісових тварин та птахів. Наслідки пожежі негативно впливають на відновлення лісу та продуктивність нових насаджень. У лісовій практиці встановлено таку класифікацію лісових пожеж: низові, верхові, підземні або ґрунтові. При низових пожежах горить живий і мертвий ґрунтовий покрив. Вогонь поширюється в напрямі вітру з швидкістю 1-5 км за годину.
 
 Верхова пожежа відрізняється від низової тим, що горить не лише ґрунтовий покрив, а й крони дерев. При стійкій поверхневій пожежі горить підстилка, крони дерев, вогонь пересувається за вітром з швидкістю 5-8 км за годину. При швидкій верховій пожежі від палаючих крон утворюється суцільний вогневий вал. Полум’я просувається по верхівках дерев у напрямі вітру із швидкістю 8-25 км за годину. В цей час горить і ґрунтовий покрив.
 
 При підземній, або ґрунтовій, пожежі горить торф’яний шар ґрунту із сухого перегною. Разом з торфом горить і коріння дерев. Полум’я місцями проникає на поверхню. Висота полум’я залежить від величини мертвого покриву та торф’яного шару. Пожежа поширюється повільно, досягає кількох сот метрів за добу, набуваючи різної форми.
 
 Найбільш поширені низові пожежі. Найбільших збитків завдають стійкі лісові пожежі, коли згоряє весь запас деревини. Лісові пожежі тривають кілька днів, а іноді й кілька тижнів. Особливо великої шкоди пожежі завдають молодим насадженням. Однією з головних причин виникнення пожежі є недбале поводження людей з вогнем у лісі: залишення тліючих вуглин багаття, кинутих недопалків, та інше. Пожежі можуть виникнути від іскри з глушника автомобіля, трактора та іншої самохідної техніки, що рухається лісовим масивом в засушливий період. Тому, дбайливе ставлення людей до лісу може звести появу лісових пожеж до мінімуму.
 
 З метою запобігання лісовим пожежам працівниками лісової охорони НПП «Зачарований край» застосовуються запобіжні заходи: встановлюються інформаційні знаки, цілодобово несуть чергування пожежні сторожа та здійснюються виїзди рейдових груп.
 
 Шановні громадяни, щоб уникнути лісових пожеж, дотримуйтесь наступних правил:
 
– не розводьте багать у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;
– намагайтесь не палити в лісі, не кидайте недопалки на землю, особливо там, де наявна суха підстилка;
– не залишайте просочені бензином та іншими горючими речовинами ганчірки, не експлуатуйте техніку та автомобілі з несправною паливною та іскрогасною системою;
– ні в якому разі не випалюйте суху рослинність на землях лісового фонду, на землях природно-заповідного фонду, та на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом;
– не створюйте смітники в лісі та на прилеглих землях, тим більше, не підпалюйте їх;
– без узгодження з постійними лісокористувачами суворо забороняється використання в лісі піротехніки та інших вибухових і пожежонебезпечних речовин;
– по закінченню відпочинку громадяни зобов’язані прибрати після себе побутові відходи.
 
 Не зайвим буде нагадати, що відповідно до законодавства, правила пожежної безпеки в лісах України є обов’язковими для виконання всіма громадянами, які з будь-яких причин перебувають у лісі. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність та матеріальні відшкодування винуватцями завданих збитків.
 
 Звертаємось до громадян з проханням бути обачними та обережними, щоб відпочинок в лісі був приємним і для вас, і для тих, хто прийде після. Пам’ятайте, що спалюючи суху рослинність чи порушуючи правила пожежної безпеки, ви завдаєте великої шкоди, в тому числі й матеріальної. Бережіть природні багатства, не дозволяйте нищити народне надбання.