• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Уряд схвалив розширення меж НПП “Зачарований край»!


2017 рік для НПП «Зачарований край» дуже  успішний!
Про це свідчать плідні результати роботи колективу парку та його директора І.М. Піняшко: першим успіхом стало віднесення букових пралісів НПП «Зачарований край» до скарбниці Світової Спадщини ЮНЕСКО (7 липня), а другим, не менш вагомим, є повідомлення Урядового Порталу України про розгляд та схвалення 27 вересня проекту Указу Президента щодо розширення меж НПП «Зачарований край» та включення до його територій нових значних площ букових та старовікових лісів, які є об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
За повідомленням офіційного порталу Міністерства екології та природних ресурсів України, Проектом указу передбачено розширення національного природного парку за рахунок включення 4350,4 га земель, що вилучаються у ДП «Довжанське лісомисливське господарство» (Іршавський район, Закарпатська область) і надаються національному природному парку в постійне користування.
«Збільшення територій природо-заповідного фонду є одним із наших стратегічних завдань. Воно продиктоване не лише нашими міжнародними зобов’язання, але й необхідністю всередині країни. У даному випадку розширення територій національного природного парку відбувається за рахунок ділянок, що входять до складу всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є частиною міжнародного екологічного коридору вздовж гірського хребта Карпат», - пояснив Остап Семерак. 
Він нагадав, що у липні Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ухвалив рішення про включення букових пралісів Закарпаття до складу українсько-словацько-німецького об’єкта «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».
«Включення зазначених територій до складу національного природного парку забезпечить ефективне управління українською частиною об’єкту всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Маю надію, що розширення нацпарку у даному випадку сприятиме не лише збереженню та захисту справді унікальних для Європи українських букових пралісів та старовікових лісів, але й дозволить стабілізувати екологічну ситуацію у басейні річки Боржава», - резюмував Остап Семерак. 
«Збільшення природоохоронних територій – це не забаганка Міністра чи колективу Мінприроди, а вимога часу і суспільства», - резюмував він.
Проект указу погоджено без зауважень Мінекономрозвитку, Закарпатською облдержадміністрацією, Держлісагентством, НАН України. 
Принагідно, колектив НПП «Зачарований край» та особисто директор парку І.Піняшко висловлюють глибоку подяку усім, хто упродовж цих років плідно і безкорисливо працювали для збереження карпатських пралісів – неоціненної скарбниці Світової Спадщини ЮНЕСКО! 
Ліс – наше найбільше природне багатство, запорука екологічної безпеки, пріоритетна складова народногосподарського комплексу і основа економічної стабільності країни. Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання цього безцінного національного скарбу – обов’язок не лише лісівників, природоохоронців, а й громадськості, кожного жителя нашої рідної України. Зберегти праліси – це зберегти майбутнє наших лісів.
У визнанні пралісів національного природного парку «Зачарований край», як видатного місця світу, є частка праці, добрих помислів і реальних практичних дій групи людей, зацікавлених у збереженні природних ресурсів! Колектив НПП «Зачарований край»  висловлює щиру подяку усім, хто причетний до цього масштабного проекту:
Міністру екології та природних ресурсів України Остапові Семераку,
керівнику Державного лісового агентства України Христині Юшкевич,
Голові Закарпатської облдержадміністрації Геннадію Москалю,
заступнику  голови ЗОДА Віктору  Мікуліну, 
Начальнику Закарпатського обласного управління лісомисливського господарства Валерію Мурга,
Координатору WWF в Україні Богданові Процю, 
Керівнику  проекту «Збереження Карпатських пралісів» Українського Товариства охорони птахів  Ользі Яремченко,
Голові Іршавської райдержадміністрації Олександру Горину,
Голові Іршавської райради Віктору Симканинцю,
Голові Ільницької сільської ради Василю Павлище, 
Директору ДП «Довжанське ЛМГ» Василеві Леднею,
Директору ДП СЛАП Іршаваагроліс Іванові Фущичу.
А також колегам, науковцям, які у числі перших проводили роботу по розширенню парку, котрі приймали участь у написанні наукового обґрунтування щодо зміни меж (розширення) НПП «Зачарований край»:
Голові Довжанської сільської ради, колишньому головному лісничому НПП «Зачарований край»,  Віктору Симканичу, який підбирав потенційні  ділянки для  розширення територій  НПП «Зачарований край» (2012 – 2016рр.),
Науковцю НПП «Зачарований край», доценту кафедри екології Національного лісотехнічного університету україни Миколі Чернявському, виконавцю науково-дослідної роботи з обґрунтування щодо зміни меж (розширення),
Координатору Карпатського регіону проекту «Збереження Карпатських пралісів», колишньому заступнику директора з наукової роботи НПП «Зачарований край»,  Василю Мочану, який готував матеріали для наукового обґрунтування  щодо зміни меж (розширення) парку (2012 – 2016 рр.), 
Науковцям НПП «Зачарований край» Василеві Лутаку, Андрієві Мигалю, Людвигу Потіш та Володимиру Дробнич.
Велике спасибі Вам за невтомну працю і самовідданість у збереженні карпатських лісів, які отримали всесвітнє визнання! 
Сердечно бажаємо Вам та Вашим родинам міцного здоров’я, щастя, добра і достатку.