• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Учні Осійського шкільного лісництва НПП «Зачарований край» готові до початку всеукраїнської екологічної акції «Зустріч зимуючих птахів»


Учні Осійського шкільного лісництва НПП «Зачарований край» по особливому підготувалися до початку всеукраїнської екологічної акції «Зустріч зимуючих птахів»: провели цікаві заходи про зимуючих птахів та виготовили годівнички для зимуючих птахів, а на території школи облаштували місця підгодівлі осілої орнітофауни у холодний період року. Цю акцію розпочали з відзначення Дня синички (яке припадає на 12 листопада) –  разом з керівником шкільного лісництва Митровцій Л.В. здійснили цікаву віртуальну мандрівку у зимову пташину природу, прослухали захопливі і повчальні історії про осілих і зимуючих птахів: синичок, горобців, дятла, сойку, грака, ворону, крука, сороку, щиглика, королька, сову, тетерука, рябчика, снігура та інших. Любов Василівна домовилася з учнями, щоб діти частіше приносили крупи,  зернята, сало та іншу їжу пташкам. 
Досвідчений юний натураліст, любитель природи, учениця шкільного лісництва Марічка Юріна розповіла дітям про народну прикмету, за якою прийнято вважати днем зустрічі зимуючих птахів – 12 листопада День Зіновія-синичника. У цей день відзначають день пам’яті святого Зіновія, якого в народі називають Синичником. Цей день вважається пташиним святом, оскільки саме до Зіновію з півдня прилітали всі птахи-зимники. Саме у цю пору синички збираються у зграї і прилітають із лісів до осель людини. По прильоту птахів прогнозували прихід холодів.
Взагалі, вважається, що синичка - божа пташка. Раніше в старовину на неї ворожили: кидали крихти хліба, шматочки сала і спостерігали: якщо синичка спочатку стане клювати сало, то в будинку буде вестися живність, якщо стане клювати крихти хліба-то буде в будинку достаток. У народі говорили «Невелика пташка синичка, а своє свято знає», «Не багато Зінька їсть-п'є, а весело живе».
Величезну роботу маленькі пернаті помічники проробляють у наших садах, позбавляючи їх від безлічі небезпечних шкідників. Адже одна синичка за добу з'їдає стільки комашок, скільки важить сама, а це приблизно 8-10 г. Також про цих веселих і корисних пташок говорить народна приказка «Буде більше синиць – буде менше гусениць».
У цей день шанували синиць, а тому, майстрували для цього птаха годівниці, підгодовували синичок і вірили, що якщо вони залетять у двір 12 листопада, то в будинку обов'язково буде добробут та щастя.
Учні шкільного лісництва Осійської ЗОШ Кебелеш Андріанка та Кебелеш Вася змайстрували годівничку для пташок разом з батьком Кебелеш В.В., працівником НПП «Зачарований край», інспектором з охорони ПЗФ Ільницького лісництва. 
До речі, Андріанка Кебелеш вже підготувалася до новорічної районної акції «Замість ялинки – новорічний букет»: вона власноруч виготовила ялиночку з природних матеріалів. 
У зимовий час нашим пернатим друзям буває холодно і голодно. Наприклад, з десяти синиць до весни виживає тільки одна пташка. 
І наше з вами завдання: не дати загинути взимку від голоду  зимуючим птахам, зробити для них годівниці і підгодовувати птахів взимку.