• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

ПРО ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ВІДВІДУВАЧІВ ТА ТУРИСТІВ У НПП «ЗАЧАРОВАНИЙ КРАЙ»


Літо – період відпочинку та оздоровлення! Комусь пощастило виїхати на море, а хтось має чудову нагоду відвідати місцеву зону рекреації – національний природний парк «Зачарований край», який багатий природним потенціалом, де можна добре відпочити під густими кронами прадавніх лісів дикої природи, напитися цілющої води з кришталево чистих лісових джерел, на луках можна безкінечно милуватися різнобарв’ям диких квітів та вдихати повітря, настояне запашними травами, чи слухати безперервне щебетання птахів у лісі. 
НПП «Зачарований край» завжди відкритий для туристів. Проте відвідування окремих територій (де обмежені чи заборонені деякі види господарської діяльності) потребує узгодження маршруту з відповідальними працівниками НПП «Зачарований край». 
Кожен повинен пам’ятати про елементарні правила поведінки у НПП «Зачарований край» та дотримуватися Правил пожежної безпеки у лісі під час відпочинку. 
Одне з головних правил поведінки туристів – дбайливе ставлення до природи.
Ніколи не забувайте, що подорожуючи, ви знаходитеся в гостях у свого вірного друга — Природи. Тому не робіть нічого такого, що неприйнятне робити в гостях: 
● не розводьте вогнища у непризначених для цього місцях та під деревами, не куріть при проходженні через лісові масиви у спекотні дні.
● не рвіть квіти. Вони прикрашають луки, поля, ліси. Зривати рідкісні квіти, що занесені до Червоної книги України, неприпустимо!
● не створюйте шуму в лісі, оскільки зайві звуки (крики, музика) відлякують тварин і змушують їх залишати свою територію.
● не рубайте живі дерева на дрова, не пошкоджуйте крон і стовбурів дерев, не ламайте гілки для побудови куренів, підстилок і т.п. У випадку крайньої необхідності можна зрізати лише бокові гілки, але ні в якому разі не вершину. Для вогнищ слід використовувати тільки сухостій.
● не обламуйте гілки черемхи, горобини, калини, шипшини та інших дерев і чагарників із квітами або ягодами.
● неприпустимим є «татуювання» дерев, скель, пам’яток природи, історії та культури. Видряпування ножем, вирубування сокирою чи нанесення фарбою на них імен, ініціалів та інших написів призведе до повного знищення цих пам’яток.
● не руйнуйте пташиних гнізд, мурашників (мурашки — санітари лісу, вони знищують шкідників), грибниць (коли збираєте гриби, зрізуйте їх біля поверхні землі ножем).
● не беріть на руки маленьких звірят. По-перше, це небезпечно для Вас; по-друге, почувши запах людини, їх може покинути їхня мама.
● не засмічуйте туристичні маршрути та інші місця відпочинку у лісі. Покидаючи місце відпочинку, спаліть залишки паперу, бляшанки від консервів разом із залишками іншого сміття заберіть із собою або віднесіть у спеціально встановлені смітники.
● не каламутьте джерела питної води.
● не розбивайте пляшки чи інший скляний посуд. Залишки пляшки чи металу можуть поранити лісового звіра.
Отримавши естетичну насолоду від краси природи, залиште місце свого відпочинку кращим, ніж ви його застали. Збережіть природу для нащадків!