• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

Охорона первоцвітів НПП «Зачарований край»


 З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі, безцінний дар природи і прикраса лісів - первоцвіти.
 
 На території НПП «Зачарований край» зростають такі види первоцвітів як білоцвіт весняний, первоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, проліски та ін... 
 
 Період цвітіння первоцвітів нетривалий (1-2 тижні), чисельність та площі популяцій незначні, що є визначальним критерієм для їх охорони й збереження.
 
 З весняним пробудженням природи прокидаються від «зимової сплячки» і збирачі первоцвітів, які заготовляють і збувають їх у великій кількості тільки заради короткочасного споглядання. Люди зазвичай не тільки зривають стебло з квіткою, але й виривають рослини з корінням. У такий спосіб популяції рослин зазнають значного негативного впливу, з часом зменшуються та можуть взагалі зникнути.
 
 Заради грошей щороку знищується тисячі первоцвітів, незважаючи на те, що вони занесені до Червоної книги України, та деяким із них загрожує зникнення. В Україні вже зникло майже 50 видів таких рослин і цей процес триває. Дуже швидко з на Землі зникають усі види підсніжників, диких тюльпанів, сон-трави та інших первоцвітів.
 
 Щоб зберегти первоцвіти, не допустити руйнування місць їх зростання, щороку з лютого по травень у районі та на території парку проводяться еколого-освітні заходи щодо захисту ранньоквітучих рослин під назвою «Збережемо первоцвіти», а служба державної охорони НПП проводить відповідні рейдові заходи.
 
 Закликаємо кожного бережливо ставитися до навколишнього природного середовища, нашого довкілля, що у свою чергу, стане гарантією збереження первоцвітів на теренах нашого краю, країни та всієї планети.