• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

НПП «Зачарований край» закликає долучитися до акції «Збережемо первоцвіти»


      Зима цього року виявилась не дуже суворою, тому вже де-не-де починають розпускатися листочки перших весняних квітів – первоцвітів. Незабаром на узліссях, галявинах, біля річок та ставків заквітує підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, проліска дволиста та ін. Цвітіння – відповідальна пора в житті рослин і час великої уваги до них людей. Різноманітність форм, багатство фарб та ароматів зробили квіти важливим атрибутом людського буття і разом з тим – джерелом смертельної небезпеки для них. Багато первоцвітів віднесено до числа рідкісних рослин, збір яких законодавчо обмежений, особливо якщо він ведеться з метою прибутку. 
 
    Як відомо, до збереження Червонокнижних видів рослин (підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, білоцвіт літній, нарцис вузьколистий, сон-трава біла) ранньовесняної флори закликають державні установи: Державна екологічна інспекція, Міністерство екології та природних ресурсів, Закарпатське обласне управління лісомисливського господарства та громадські організації. 
 
     НПП «Зачарований край» закликає спрямувати зусилля загальноосвітніх шкіл, позашкільних навчальних закладів, шкільних лісництв, громадських організацій та пересічних громадян до практичних природоохоронних дій на захист первоцвітів. З цією метою у НПП «Зачарований край» посилено державний контроль у галузі збереження об’єктів рослинного світу з урахуванням погодних та кліматичних умов у місцях їх зростання. 
 
    З метою всебічного залучення громадян до збереження Червонокнижних весняних квітів національний природний парк «Зачарований край» закликає приєднатися до участі в акції «Збережемо первоцвіти».
 
    Мета акції – привернути увагу до проблеми охорони та збереження ранньоквітучих рослин, навчити дітей відчувати, розуміти та оберігати цю надзвичайну красу, розвивати почуття відповідального ставлення до природи, формувати у підростаючого покоління екологічну культуру, природоохоронні навички.
 
         У рамках акції пропонуємо провести дитячі конкурси : 
 
- на написання кращого реферату, у якому буде подано опис про проведену роботу з охорони первоцвітів.  
 
      Зміст реферату полягає у висвітленні розуміння дітей важливості та необхідності збереження первоцвітів, захист їх від знищення, у першу чергу з метою торгівлі. Реферат можна доповнювати малюнками, фотографіями квітів-первоцвітів. 
 
- на кращий плакат, стінгазету з фотоматеріалами (для дітей 9-13 років, можна колективну роботу) даної тематики (формат А1, ватман).
 
- на кращу творчу роботу (твір, казка, оповідання, легенда (у друкованому вигляді).
 
- на кращу агітаційну листівку або виготовлення макету пропагандистського буклету (в довільному форматі).
 
      Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь в акції і зробити свій внесок в охорону первоцвітів! 
 
       Матеріали просимо надсилати або приносити до 30 березня 2018 р. за адресою:
 
      с. Ільниця, вул. Партизанська б-н, НПП «Зачарований край», тел.: 0314479002 або з’єднатися з фахівцем еколого-освітньої діяльності НПП «Зачарований край» за тел.. 0673118900.
 
Крім того, пропонуємо організувати агітаційні заходи, направлені на захист первоцвітів: провести майстер класи по виготовленню штучних первоцвітів у школах району та в шкільних лісництвах за участі працівників НПП «Зачарований край». Майстер клас пропонуємо  проводити у формі бесіди про охорону первоцвітів. Показ презентації про первоцвіти та виготовлення штучних первоцвітів (матеріалами для проведення агітаційних заходів надасть адміністрація НПП «Зачарований край»).
 
     НАГАДУЄМО! За порушення умов зростання рослин, занесених до Червоної книги України, згідно ст. 90 з Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконне вилучення з природного середовища, а також порушення умов утримання рослин у ботанічних садах, дендрологічних парках, інших спеціально створених умовах, що призвело до їх загибелі, тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.