• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

НПП «Зачарований край» попереджує: сума відшкодування збитків за браконьєрство збільшена!


З офіційного повідомлення Держлісагенства України, сума відшкодування збитків за браконьєрство збільшена в чотири рази! 
У Мін’юсті за № 842/30710 від 12.07.2017 зареєстрований Наказ «Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)», від 19.06.2017 № 301/222. Даний наказ підготовлений Державним агентством лісових ресурсів України спільно з Мінагрополітики та Мінприроди. За словами т.в.о. Голови Держлісагентства Христини Юшкевич, за хижацьке та жорстоке ставлення деяких людей до тварин треба підвищувати відповідальність і впроваджувати європейську культуру полювання. 
Такси за незаконне добування розраховані з урахуванням індексу інфляції та в середньому збільшуються в 4 рази по всіх видах тварин. Такий розрахунок пояснюється тим, що браконьєр має сплатити не лише штраф, а й компенсувати кошти, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених браконьєром тварин.
Отже, відтепер браконьєр платитиме за незаконне добування або знищення лося 80 тис. грн (було 20 тис. грн), оленя європейського – до 60 тис. грн (було 15 тис. грн), оленя плямистого – до 50 тис. грн, лані – до 40 тис. грн (було 10 тис. грн), козулі та муфлона – до 32 тис. грн (було 8 тис. грн). Крім того збільшено суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових і птахів: за бобра – 10 тис. грн (було 2600 грн); зайця-русака – 8 тис. грн (було 500 грн); бабака, куницю – 6 тис. грн (було 1500 грн); лебедя – 4 тис. грн (було 1 тис. грн); галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів – 2 тис. грн (було 500 грн). 
Також покарання, розміри яких збільшені у 5-10 разів, будуть нести особи, які навмисно пошкодять чи знищать гнізда, нори, боброві загати, інші житла тварин. 
Крім цього на території ПЗФ, а саме у НПП «Зачарований край», згідно ст.16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню природного заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об'єкти, а саме: вилов і знищення диких тварин, порушення умов їх оселення, гніздування, інші види користування рослинним і тваринним світом, що призводять до порушення природних комплексів; мисливство, рибальство, тощо. 
Також згідно ст. 65 ЗУ "Про ПЗФ України", Постановою КМ України затверджено такси для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної природним комплексам територій та об'єктам природно-заповідного фонду юридичними і фізичними особами внаслідок незаконного добування чи знищення тварин, пошкодження або знищення їхніх жител, місць перебування і розмноження. 
Варто зазначити, що крім відшкодування збитків за браконьєрство передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Притягнення до відповідальності - дисциплінарної, адміністративної або кримінальної - не позбавляє особу від необхідності компенсувати завдану нею шкоду.
Шановні громадяни! У випадку якщо вам стало відомо про факти браконьєрства, просимо повідомити про це адміністрацію НПП «Зачарований край» за номерами телефонів: (031-44)79-002 або 102.