• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

НПП «Зачарований край». Європейське визнання.


Цьогорічний початок липня для НПП «Зачарований край» став історичним, - адже 7 липня на 41-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО особливо цінні осередки букових пралісів і старовікових лісів, які охороняються на території  НПП «Зачарований край», що в Іршавському районі Закарпаття, віднесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. 
Це стало можливим завдяки розширенню об'єкта "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини і реліктові букові ліси Німеччини" в рамках міжнародного проекту "Незаймані букові ліси в Карпатах та інших регіонах Європи".
Як зазначено на сайті ЮНЕСКО, – цей проект є  унікальним з точки зору збереження стародавніх букових лісів Європи.
Ввіднесення парку до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО є результатом довгої та плідної роботи. Так, робота над внесенням території парку до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розпочалась ще на початку 2015 року, коли Національним природним парком «Зачарований край» подано номінаційну заявку. Як наслідок, у жовтні 2016 року Закарпаття відвідав японський експерт Куміко Йонеда, яка обстежила номіновані об`єкти букових пралісів та старовікових лісів на відповідність вимогам Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
І врешті –  позитивний висновок комісії ЮНЕСКО був отриманий вже влітку цього року. Як зазначає директор НПП «Зачарований край», –  це визнання є результатом кропіткої роботи та плідної міжнародної співпраці із закордонними партнерами: представниками Всесвітнього фонду WWF, Українського Товариства охорони птахів та Франкфурзького зоологічного товариства. Отож принагідно, колектив національного парку «Зачарований край» та директор парку І.М. Піняшко особисто висловлюють щиру подяку Богдану Проць, координатору WWF в Україні, за організацію та надану підтримку у всесвітньому визнанні – прийнятті позитивного рішення комітетом ЮНЕСКО щодо розширення номінації європейських букових лісів НПП «Зачарований край». 
З цієї нагоди експерт WWF Богдан Проць зауважив, що внесення природоохоронних територій Карпат до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – це посил для громадськості оберігати природу, дотримуватись європейських цивілізованих стандартів збереження природи, це заклик до зближення довкілля та людей. «Якщо ми не будемо використовувати цивілізовані стандарти збереження природи, то такі музеї природи, як НПП «Зачарований край», ми втратимо такі острівки природи. Тим паче, що праліси є еталонами природного розвитку лісових екосистем, а також домівкою для рідкісних видів тварин та рослин, тому вкрай необхідно зберегти їх для наших нащадків. Праліси не можливо відтворити в сучасних умовах, тому сподіваємося, що прийнятий закон допоможе зберегти цю унікальну природну спадщину», – сказав Богдан Проць. За його словами, включення їх до Списку ЮНЕСКО дає надію на збереження цих унікальних лісових ділянок для наступних поколінь, тому що вони отримують високий охоронний статус.
Крім того, НПП «Зачарований край», завдяки співпраці та дружнім відносинам з Європейськими партнерами,  має інші здобутки.
Так, упродовж 2012-2014 років національний природний парк «Зачарований край» разом із Всесвітнім фондом дикої природи WWF успішно реалізували проект з наближення водного режиму оліготрофного сфагнового  болота «Чорне багно» до природного. Як результат даного проекту – відповідним розпорядженням українського Уряду погоджено і подано на розгляд Секретаріату Рамсарської конвенції включити болото «Чорне багно» до «Списку водно-болотних угідь міжнародного значення», що формується у рамках Рамсарської конвенції.
Надзвичайно приємно відзначити, що НПП «Зачарований край» з 2014 року  є активним учасником  і партнером проекту «Збереження Карпатських пралісів», який впроваджується  Українським товариством охорони птахів за матеріально-фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства Німеччини. Мета проекту - захистити 300.000 гектарів природних ландшафтів в Карпатах, як одні з найбільш вагомих для збереження пан-європейської екомережі. Національні природні парки в Українських Карпатах повинні бути збільшені за рахунок приєднання ключових пралісових масивів, старовікових лісів та інших особливо цінних лісів, для більшої їх захищеності від безповоротного знищення.
Варто відзначити тісну співпрацю НПП «Зачарований край» з провідною пан-європейською організацією дикої природи European Wilderness Society (Європейського товариства дикої природи), яка зав’язалася ще з 2014 року. Одним із основних напрямків роботи товариства EWS є проведення сертифікації дикої природи (вілдернесу) відповідно до Європейського Стандарту якості дикої природи та системи аудиту (European Wilderness Quality Standard and Audit System, EWQA). Вагомим здобутком для НПП «Зачарований край» є гідна оцінка європейської організації  – нацпарк «Зачарований край» першим в Україні отримав сертифікат Європейського стандарту якості дикої природи (у 2015 році).
На сьогодні НПП «Зачарований край» має збережений потенціал незайманої дикої природи. Завдяки плідній співпраці європейських колег і партнерів дика природа одного з національних парків Закарпаття буде оберігатися і примножуватися.  Проте надіятися на підтримку Європи не достатньо: наші співвітчизники повинні всіляко сприяти збереженню дикої природи. Сьогодні ми повинні  зберегти те, що залишилося для наших наступних поколінь. Ми маємо навчитися співіснувати з дикою природою і не забувати, що ми є  частиною природи.