• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

НПП «Зачарований край» долучається до відзначення Всесвітнього дня рециклінгу!


Щороку 15 листопада у світі відзначають Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки відходів, який проводиться для залучення уваги громадськості та промислових структур до проблеми вторинної переробки відходів.
Свою історію цей день веде з 1997 року, коли жителі США вперше відзначили America Recycles Day з метою заохочення американців здавати відходи у вторинну переробку та купувати продукцію, зроблену з вторинної сировини. З роками цей день став проводиться і в інших країнах.
Головне завдання вторинної переробки — вирішення проблеми обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції за рахунок використання дешевшої сировини і боротьба із забрудненням навколишнього середовища. 
За останні 30 років людство витратило третину наявних на Землі ресурсів. З кожним роком споживання ресурсів збільшується на 1,5%. Тому такого важливого значення набуває економія природних ресурсів, пошуки альтернатив, вторинна переробка сировини. 
У сучасному світі особливо гостро стоїть проблема накопичення відходів, наслідки яких можуть бути дуже плачевними для людства. 
З одного боку, запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Нераціональне їх використання призвело до того, що на сьогоднішній день людство вже витратило приблизно третину цих ресурсів. Саме тому важливо витрачати їх економно, одночасно підшукуючи їм альтернативу і займаючись вторинною переробкою вже використаної сировини. 
З іншого боку, однією з причин глобального потепління називають «парниковий ефект», в тому числі через величезні купи промислового та побутового сміття. Люди викидають тонни поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями. 
Екологи вважають, що сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще – переробляти, даючи вже використаній сировині друге життя. Сьогодні в Європі під утилізацією сміття розуміється його сортування і використання в якості вторинної сировини. 
В середньому щорічно Україна виробляє близько 17 млн. тонн сміття (побутового і промислового). На жаль, тільки 5% з цього обсягу потрапляє в переробку. Решта 95% потрапляють на звалища, площа яких не може не вражати. За даними 2016 року, санкціоновані звалища в Україні можна було порівняти з розмірами Кіпру, а стихійні – цілої Бельгії.
В середньому один житель нашої країни щорічно викидає від 200 до 300 кг побутового сміття. Теоретично його можна було б переробляти, як це роблять у цивілізованих країнах, наприклад: шведи переробляють 99% власних відходів, німці, швейцарці та австрійці – по 97%, японці – 90%. Однак в Україні поки катастрофічно не вистачає промислових потужностей для переробки сміття. 
В результаті такого «дбайливого» відношення, постійно розростаються сміттєзвалища, забруднюються річки, підземні води. До того ж в Україну повертаються багато інфекційних захворювань типу холери, про які вже багато років не чули. 
Ми повинні хоча би трошки дотримуватися самих головних правил: збирати сміття після відпочинку на природі, сортувати сміття вдома, щоб потім було легше розфасовувати по сміттєвим бакам, відмовлятися від пакетів у супермаркеті, краще буде якщо ви придбаєте собі екологічну торбу і т.д.
На території адмінбудівлі НПП «Зачарований край» є спеціальний інтерактивно-освітній об’єкт роздільного збору твердих побутових відходів з окремими фракціями: для паперу, пластика, скла. Цей об’єкт – наочний стенд про терміни розкладення викинутого сміття, це наглядна агітація впровадження системи сортування сміття; привернення уваги суспільства до актуальної екологічної проблеми сучасності – засміченості.
Фахівець з екологоосвітньої діяльності парку І.Попович кожного разу, коли в гості до нацпарку приходять діти, на прикладі стенду з правильного сортування сміття, спонукає маленьких громадян бути відповідальними. Дітям зазвичай цікаво взнати, що час розкладання у природному середовищі скла – тисяча років, пет-пляшки і тетра-пак – 200 років, консервної банки і цигарок з фільтром – понад 15, час розкладання звичайного маленького пластикового келиха – 70 років, а викинута в лісі жуйка, яку так полюбляють усі діти – розкладається від 50(!) років! 
У дітей та молоді формується дбайливе ставлення до природи та розвивається екологічна культура, насамперед у питанні поводження з відходами та раціонального використання природних ресурсів. І якщо сьогодні без відходів людське життя, на жаль, уявити ще неможливо, то принаймні зменшити їх кількість, знизити ту шкоду, яку вони чинять усьому живому, ми можемо. 
Тож слід починати з мислення, з себе, адже чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.