• --
  • :
  • --
  • |
  • року



Архів новин Пошук новин RSS


< Попередня новина

ГЕРБАРНА СПРАВА В УСТАНОВІ ПЗФ


 Одним з пріоритетних завдань і напрямків ведення досліджень в природно-заповідній установі – є збір гербарних зразків, формування та використання гербарію.
 
 З часу початку повноцінної діяльності, в НПП «Зачарований край» проводиться вивчення та дослідження флори території, зокрема інвентаризація видів для встановлення чисельності, поширення та видового статусу, збір і закладання гербарію.
 
 Гербарій — це колекція засушених рослин, відповідним способом оброблених і задокументованих, наукова лабораторія або наукова установа, що використовує в своїй роботі подібні колекції, збір сухих рослин, що відповідає відповідним вимогам. Проте перша і головна вимога: кожний гербарний зразок має бути повноцінним документом, правильно виготовлений та оформлений.
 
 Неповторність зразків зближує гербарії з такими установами, як архіви, археологічні або художні колекції. На відміну від експериментальної лабораторії, гербарій не може бути створений відразу, за 3 або 5 років, навіть при наявності найсприятливіших матеріальних можливостей.
 
 Гербарії використовуються для різних цілей:
 
- є місцем зберігання типових зразків, на яких базується визначення ботанічних таксонів (видів і родів);
 
- служать для перевірки визначення видів рослин, водоростей, лишайників і грибів;
 
- відображають історію зборів видів в різних географічних точках в різні роки;
 
- є надійним джерелом даних про особливості екології видів, про середовище їх проживання;
 
- служать документальним підтвердженням міграції видів, в тому числі впровадження і поширення інвазійних видів, або свідченням зникнення окремих таксонів в регіоні;
 
- є науковим матеріалом для дослідницької роботи систематиків, морфологів, еволюціоністів, екологів та інших вчених;
 
- є колекціями зразків для криміналістичних, біохімічних і молекулярно-генетичних, фітогеографічних, флористичних, созологічних та інших видів досліджень.
 
 Цінність і значення гербаріїв визначаються не тільки кількістю гербарних зразків, але й кількістю типових зразків, наявністю унікальних колекцій, інтенсивністю і продуктивністю використання фондів, яка вимірюється числом працюючих в гербарії осіб і обсягом наукових публікацій, якістю оформлення і зберігання гербарію і т. д..
 
 На сьогодні гербарний збір НПП «Зачарований край» нараховує біля сотні гербарних зразків видів судинних рослин, серед яких представлені види болотних, лучних та лісових ценозів природно-заповідної території такі як Calluna vulgaris (Верес звичайний), Alnus glutinosa (Вільха клейка), Sorbus aucuparia L (Горобина звичайна), Hypericum perforatum L. (Звіробій продірявлений), Equisetum sylvaticum L. (Хвощ лісовий), Equisetum palustre (Хвощ болотний), Myosotis palustris L. (Незабудка болотна), Eriophorum vaginatum L. (Пухівка піхвова), Athyrium filix-femina (Безщитник жіночий), Vaccinium myrtillus L. (Чорниця), Potentilla erecta (L.) Hampe (Перстач прямостоячий, калган) та ін. Проте, щоб стати повноцінним гербарієм, гербарний збір має пройти тривалий процес монтування і оформлення, що має свої особливості в установах природно-заповідного фонду (ПЗФ).